RotPot Kraut

Zuurkool is zo’n beetje het meest onderschatte gerecht uit de Hollandse keuken. En dan bedoelen we niet dat slappe zakje uit de supermarkt. Wij bedoelen dan stevige, smaakvolle Kraut. Dat is de authentieke variant, handgesneden, dus iets dikker en knapperiger. De smaak is naast zuur vooral rijk en fris. Hoe je aan die Kraut komt? Zelf maken!

Met de RotPot Kraut maak je de lekkerste zuurkool zelf door middel van fermentatie. Dat is een oude conserveringstechniek, waarbij gisten en bacteriĆ«n de natuurlijk aanwezige suikers in de kool omzetten in milde zuren.

Alles wat je nodig hebt zit in de doos, alleen de kool voeg je zelf toe. Daarbij kun je behalve witte kool ook kiezen voor een andere koolsoort, bijvoorbeeld rode kool of spitskool.

Heb je het fermenteren onder de knie? Varieer dan eens met een van de add-ons of met andere kruiden en groenten. Denk bijvoorbeeld aan gefermenteerde wortels, bloemkoolroosjes of een mengsel van diverse groenten(restjes).

De materialen kunnen in een sopje worden afgewassen (niet uitkoken!) en zijn eindeloos opnieuw te gebruiken. 
 

Wat zit er in de doos?

 • een glazen Weckpot (1000ml)
 • een waterslot
 • twee deksels
 • kant-en-klaar kruidenzout :”Authentieke Krautmix”

Krautmix Authentieke Kruiden

Een kruidenzoutmix voor een traditionele zuurkool. Ook lekker met rode kool. Met zeezout, mosterdzaad, zwarte peper, jeneverbes en laurier. Allergeen: mosterdzaad.

Koop je RotPot bij de maker zelf, via de Keukenboeren webshop:

Aan de slag!

 1. Snijd een kool van ca. 1 kg in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
 2. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.
 3. Doe de kool in een mengkom en voeg de krautmix in zijn geheel toe. Kneed de krautmix stevig door de kool. De kool laat na enkele minuten vocht los. Kneed totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
 4. Doe de gekruide kool met het vocht beetje bij beetje in de glazen weckpot. Duw het mengsel steeds goed aan totdat de kool onder zijn eigen vocht komt te staan en alle lucht er tussenuit is. Duw de deksel met het waterslot op de glazen pot.
 5. Haal het rode dopje van het waterslot en vul het buisje tot halverwege de bollen met kraanwater. Duw het dopje er weer op en steek het waterslot ongeveer een centimeter door het gat in de deksel.
 6. Laat de kool 6 tot 8 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.  
 7. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool tussentijds. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Draai de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren. Is de smaak perfect? Draai de schone deksel zonder waterslot op de pot en bewaar de zuurkool in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten. Door de koude temperatuur stopt het fermentatieproces en blijft de smaak zoals je hem het lekkerst vindt.   

En dan?

Serveer de zuurkool als rauwkostsalade, topping bij een stukje vlees of in een lekkere stamppot. Daarna gebruik je de RotPot voor je volgende experiment. Je kunt de RotPot ook gebruiken om andere groentes te fermenteren. Probeer het eens met rode kool of wortels.