ROTPOT KIMCHI

Kimchi is een Koreaans gefermenteerd, pittig bijgerecht op basis van Chinese kool. In West-Europa is Kimchi inmiddels mateloos populair geworden. Je komt het product steeds vaker tegen in food trucks en restaurants. Kimchi eet je bij je noodle- of rijstgerecht, op een tosti of broodje kaas, door de salade of in een pittige roerbakschotel.

RotPot Kimchi is een complete doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste kimchi maakt door middel van fermentatie. Ferme…wat? Fermenteren! Een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën de natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. 

Alles wat je nodig hebt zit in de doos. Alleen de verse groenten voeg je zelf toe. En dan heb je nog maar een klein beetje geduld nodig want jouw zelfgemaakte kimchi is al na een kleine week klaar om gegeten te worden.

Wat zit er in de doos? 

  • Een glazen Weckpot (1000ml)
  • een waterslot 
  • twee deksels
  • zout
  • pittige kimchimix

De onderdelen vooraf met een warm sopje schoonmaken. Uitkoken is NIET nodig (en de deksels zijn er niet tegen bestand). 

Voor mensen met een capsicum-overgevoeligheid zijn er nitril handschoentjes bij te bestellen. Deze worden NIET meer standaard meegeleverd i.v.m schaarste en het voorkomen van overtollig (medisch) afval. 

Pittige Kimchimix

De kimchimix bevat peperpoeder, suiker (voor de bacteriën), gember en knoflook.

Koop je RotPot bij de maker zelf, via de Keukenboeren webshop:

Aan de slag!

Nodig: 

  • RotPot met waterslot
  • 1x kimchimix 
  • 15 gram zeezout (in buisje)
  • 30 gram sojasaus (of tamari voor een glutenvrije variant)
  • 1 kleine of halve Chinese kool (ca 550 gram)
  • 3 of 4 stengels bosui
  • 1 wortel
  • 1 ui

Pak een mes, snijplank, grote kom en trek je handschoenen aan.

  1. Was de groenten. Verwijder en bewaar een buitenblad van de Chinese kool.
  2. Snijd de rest van de kool door de lengte in vieren en verwijder de onderkant. Snijd daarna in repen van circa 2 cm.
  3. Doe de kool, de Krautmix en sojasaus in de kom en meng. Het zout onttrekt vocht aan de groenten.
  4. Snijd in de tussentijd de ui in ringen en de wortel in dunne plakjes. Doe in de kom, hussel en laat afgedekt staan.
  5. Stop na een half uur het mengsel in de pot tot 4 cm onder de rand. Duw steeds goed aan.
  6. Snijd het bewaarde koolblad op maat en klem dat tussen de randen van de pot. Stevig aanduwen.
  7. Alle groenten en het koolblad moeten ondergedompeld zijn in het eigen vocht. Voeg eventueel water toe.
  8. Vul het waterslot tot halverwege de bollen met water en plaats het dopje terug.
  9. Duw de deksel op de pot en steek het waterslot ca 1 cm door het gat, niet ín het vocht maar erboven.
  10. Laat 4 tot 10 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Proef of de kimchi naar wens is. Serveer direct of bewaar koud.

Koolmengsel over? Verwerk het in een pittige roerbakschotel. Lekker met wat rijst!