Schimmel of kahm?
Het is een van de meest gestelde vragen: “hoe weet ik nou of mijn fermentatie is gelukt?” Helemaal spannend is het als er ‘iets groeit’ in de pot wat er eerst nog niet zat: schimmel?! Of is het kahm? Wat dat is, hoe je het verschil ziet en of je fermentatie inderdaad mislukt is, leg ik graag aan je uit.
Hoe zie je het verschil?
Kahm gist…
- is meestal wit of lichtgrijs van kleur
- vormt een dunne, gladde laag op het oppervlak van je fermentatie
- kan er wat poederachtig of fluweelachtig uitzien
- heeft meestal geen sterke geur
- kan een licht gistachtige of zurige geur hebben, maar het ruikt niet onaangenaam of bedorven
Kahm-gist is niet schadelijk, maar kan de smaak van je fermentatie wel wat beïnvloeden. Kahm kun je voordat je je fermentatie wilt eten of verpakken voorzichtig van het oppervlak scheppen (al komt het vaak vrij snel weer terug).
Schimmel…
- kan verschillende kleuren hebben, zoals groen, zwart, blauw, of roze
- kan pluizig, harig of poederachtig zijn, en vormt vaak in klonten of vlekken
- kan soms met donkere stipjes of vlekken beginnen
- heeft vaak een sterkere, onaangename geur
- kan muf of rot ruiken
Als je schimmel in je fermentatie ziet, is het vaak het beste om de hele inhoud weg te gooien. Als de schimmel alleen op de rand of een uitstekend stukje groente zit, en de inhoud van de pot er verder goed uitziet en fris ruikt, kun je de schimmel verwijderen en de inhoud nog proeven. Bij twijfel: geen risico nemen.
Schimmel voorkomen
Gelukkig blijkt alles vaak toch gewoon prima in orde met je fermentatie. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Met deze tips voorkom je schimmelvorming:
- Gebruik schone materialen
- Houd de temperatuur van je fermentatie in de gaten. Te warme of te koude temperaturen kunnen ongewenste micro-organismen aantrekken. Tussen 18 en 22 graden Celsius is prima.
- Zorg voor een zuurstofarme omgeving:
> Vul de pot tot 2/3 á 3/4 zodat er niet te veel lege ruimte met lucht in de pot blijft.
> Zorg ervoor dat je fermentatie goed ondergedompeld blijft om blootstelling aan zuurstof te minimaliseren. Gebruik eventueel een gewicht.
> Gebruik een deksel met waterslot om de fermentatiepot af te dekken en lucht en Co2 te laten ontsnappen.
In je RotPot-kit zit al een waterslot als je dit voor het betreffende recept nodig hebt (Kraut, Kimchi en Mosterd). Als je de instructies en het recept goed opvolgt, is de kans op schimmelvorming minimaal.
Heb je wel een pot maar geen waterslot? Bestel deze dan los bij onze webshop (Keukenboeren).
FAQ’S
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur een mail met jouw vraag, dan ontvang je als het even meezit binnen enkele dagen een antwoord.