RotPot Kimchi

Met de Rotpot Kimchi doe-het-zelf fermentatiekit heb je alles in huis om zelf de lekkerste kimchi te maken. De kit bevat een eenvoudige stap-voor-stap handleiding, een fermentatiepot, kimchi kruiden, keltisch zeezout, en een waterslot om het fermentatieproces soepel te laten verlopen.

RotPot Kimchi
RotPot Kimchi wat zit er in de doos

Hoe werkt het?

De gesneden groenten worden gezouten om vocht te onttrekken en daarna gemengd met de kimchimix. Deze bevat onder andere knoflook, gember en Koreaanse chilipepers (gochugaru). Je stopt het mengsel in de pot en laat het gedurende meerdere dagen tot weken bij kamertemperatuur fermenteren. 

groene bal rotpot element

Rotpot maakt het simpel

Met de Kimchi doe-het-zelf fermentatiekit van Rotpot kun je thuis op een eenvoudige manier authentieke kimchi maken.

Kant-en-klare kimchimix

Onze handgemaakte kimchimix geeft de kimchi haar unieke smaak en bevat geen kunstmatige toevoegingen.
De ingrediënten zijn precies voldoende voor de hoeveelheid groente die in de pot past (ca 750 gram).

Veilig

Om te zorgen dat de fermentatie snel begint en veilig verloopt voegen we een klein schepje suiker toe. De bacteriën kunnen daardoor snel aan de slag met het maken van melkzuur. Dat zuurtje geeft smaak maar voorkomt ook bederf. Door het waterslot kan het gas dat tijdens de fermentatie ontstaat veilig ontsnappen, maar komt er geen lucht bij je groenten. Op die manier krijgen ongewenste micro-organismen geen kans.

No Waste

De fermenteerpot is steeds opnieuw te gebruiken. Je kunt de kimchimix eenvoudig bijbestellen: hij past door je brievenbus. Of je stelt zelf een kruidenmix samen en improviseert met andere groenten. Dat is ook nog eens een handige manier om je restjes te verwerken! En het zoutbuisje en kruidendoosje? Zelfs die kun je een nieuwe bestemming geven als blikvanger voor je (droog)bloemen, opberger voor oorbellen en andere kleine onderdeeltjes, of bijvoorbeeld als kiembakje voor zaaigoed.

blauw blok rotpot

FAQ’S

Wat is een waterslot?

Het waterslot zorgt ervoor dat het gas dat bacteriën en gisten produceren tijdens het fermenteren veilig kan ontsnappen. Ook voorkomt het dat er zuurstof van buitenaf bij de kool komt waardoor het kan bederven. Je hoeft de pot dus niet te ontluchten: het deksel kan gewoon dicht blijven.

Wat is de inhoud van een RotPot?

De pot heeft een volume van een liter. Je kunt er ca 700 tot 800 gram groente in kwijt (tot net boven de letters WECK), of 600-700 Milliliter vloeistof.

Moet het rode dopje op het waterslot?

Voor de fermentatie maakt het niks uit, maar het water in je waterslot verdampt minder snel als je het dopje erop doet. Ook komen er zo geen vliegjes, vuiltjes en dergelijke in. Koolzuurgas kan er gewoon langs ontsnappen.

Hoe vol moet de pot zijn? Zit er genoeg vocht in?

Houd zo’n drie vingers onder de rand over zodat de kool zonder te overstromen kan uitzetten tijdens de fermentatie. Zorg dat je waterslot boven je groente/pekel hangt. Als je de pot niet vol genoeg doet, zit er veel lucht in de ruimte onder de deksel. Dan is onderdompelen extra belangrijk. Blijft de groente niet onder vocht? Duw nogmaals flink aan, en doe er een scheutje kraanwater bij. Zie ook hieronder:

Het water verdwijnt?!

Soms lijkt het water te verdwijnen. Dat komt omdat gasbelletjes de groente omhoog duwt. Kijk maar goed: tussen de groentesnippers zie je belletjes en ruimte ontstaan. De fermentatie is dan al goed op gang. Het gevormde CO2-gas duwt de nog in de pot aanwezige lucht er uit. Laat de pot liever dicht en vertrouw op de deksel met waterslot.

Wanneer heb ik lang genoeg 'gekneed'?

Door zout (en kruiden) toe te voegen en de kool te kneuzen komt er vocht uit de kool. Eerst gaat de groente glimmen. Je bent klaar als je druppels vocht uit een hand kool kunt knijpen. Hoe fijner je hebt gesneden, hoe makkelijker dat gaat. Laag voor laag in de pot doen en steeds flink aanduwen met een stamper of je vuist. Heb je veel grove stukken in je groentemengsel, dan komt er misschien niet voldoende vocht uit en zul je moeten aanvullen met een beetje kraanwater. Werk je vooral met grotere stukken groenten, dan meng je je kruidenzout niet door de groenten, maar kun je deze oplossen/mengen in een liter water. Vul de pot tot alle groenten volledig onder vocht staan, maar laat voldoende ruimte over tot de rand. De onderkant van het waterslot moet boven het pekelwater blijven.

De pot overstroomt

Als de pot te vol is, of als je fermentatie overactief is, kán de pot gaan overstromen. Vocht komt via het waterslot omhoog of wurmt zich langs het waterslot door de deksel. Zet een schoteltje onder de pot en wacht tot de grootste activiteit voorbij is. Dat kan een dag of 2 duren. Het vocht zal weer gaan zakken. Haal de deksel van de pot, verschoon (als nodig) het water in het waterslot. Duw de groente weer goed aan. Omdat je wat vocht kwijt bent, kan het nodig zijn dit weer een beetje aan te vullen met wat water. Het belangrijkste is dat de groente weer volledig onder water komt te staan. Nu kunnen deksel en waterslot er weer op.

Wat kan ik allemaal nog meer fermenteren met de RotPot?

Met name de hardere groentesoorten zijn geschikt om pickles van te maken. Probeer het bijvoorbeeld eens met geraspte wortels. Voeg 15-20 gram zout per kilo wortelrasp toe en naar smaak een beetje dille of knoflook. Ook gember is erg lekker! Zorg dat de wortel goed onder het eigen vocht komt te staan of vul eventueel bij met wat water. Je wortels zijn na een kleine week tot 10 dagen klaar! Meer ideeën vind je in mijn boek Zuurgoed.

Moet ik de pot (of deksels) steriliseren?

We adviseren je om hygiënisch te werken. Je materialen moeten goed schoon zijn en je ingrediënten mogen niet in contact komen met rauw vlees, de kattenbak en dergelijke. Je kunt de pot voor gebruik wassen in de vaatwasser op het hete programma, een goed warm sopje gebruiken of wassen in warm water met een schepje soda. De deksels kunnen niet tegen kokend water!

Over het nut van steriliseren verschillen de meningen. Voor bier en wijn is het noodzakelijk, maar voor ‘wilde fermentatie’ met de eigen bacteriën op de groenten is het belang minder groot. Je ingrediënten zijn rauw dus ook niet steriel, zelfs al was je alles grondig. Zout, zuur, het gebrek aan zuurstof, temperatuur en tijd zorgen dat ziekmakende bacteriën geen kans krijgen.

Kan ik de suiker weglaten?

Nee. De suikers zijn het eten voor de melkzuurbacteriën die aan het werk moeten om van je tomatenbasis of kimchi een killersaus te maken. Dat zou zielig zijn en bovendien niet tot het gewenste resultaat leiden. Je kunt de suiker wel vervangen (door andere suikers, zie hierboven).

Moeten mijn groenten biologisch zijn?

Niet per se. Maar als je bijvoorbeeld niet-biologische bliktomaten gebruikt is de kans wel groter dat er conserveermiddelen en/of stabilisatoren zijn gebruikt die het fermentatieproces zouden kunnen verhinderen. Zeker bij wilde fermentatie waarbij je afhankelijk bent van de micro-organismen op de groenten zelf, is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet heel gunstig. Onbespoten uit een gezonde bodem heeft de voorkeur, als dat kan.

Ik zie niks gebeuren in de RotPot

Hou vol. De fermentatie is niet altijd heel wild, of zelfs zichtbaar. Blijf dagelijks roeren en proeven. Als de smaak langzaam van zoet naar zuur gaat én zolang je geen schimmels op de bovenkant ziet zit je goed. Een lichte verkleuring is normaal.

Moet ik mijn kimchi in de koelkast bewaren?

Buiten de koelkast zal hij verder fermenteren en sneller van smaak veranderen richting zuur. Ook is het risico groter dat er ongewenste bacteriën of schimmels gaan groeien. Dus in principe: naar smaak, dan verplaatsen naar de koelkast.

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur een mail met jouw vraag, dan ontvang je als het even meezit binnen enkele dagen een antwoord.