3 Voordelen van een Fermenteerpot met Waterslot

fermenteerpot met waterslot
waterslot

Groenten Fermenteer je in een Fermenteerpot met Waterslot

Wat is een waterslot?

Een waterslot is een instrumentje dat overtollig gas uit de fermenteerpot laat ontsnappen zonder dat nieuwe lucht van buitenaf in de pot kan komen. Dat is nodig bij melkzuurfermentaties van groente en fruit. Denk aan zuurkool, kimchi en pickles. Er zijn verschillende systemen: de ouderwetse, aardewerken zuurkoolpot heeft een deksel die precies in een met water gevulde geul valt. Moderne varianten hebben een ventiel of een pijpje gevuld met water, zoals de RotPot. Dat pijpje noemen we het waterslot.

Waarom een waterslot?

3 Redenen:

  1. Tijdens de fermentatie kan koolzuurgas, CO2, ontstaan. Zeker als het warm is, je ingrediƫnten veel suikers bevatten, of er een heel actieve heterofermentatieve cultuur aan het werk is. In potentie kan een afgesloten fermenteerpot ontploffen als de druk te groot is. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar de gevolgen kunnen super nasty zijn!
  2. Dan vraag je je misschien af: ‘waarom laat je de pot dan niet gewoon open?’. Het antwoord daarop is: bij het fermenteren van groenten wil je GEEN zuurstof hebben! Ook geen fruitvliegjes, trouwens. Maar dat is nog niet het belangrijkste. Andere, ziekmakende micro-organismen die zonder zuurstof niet zouden overleven, kunnen zich makkelijk gaan vermenigvuldigen. Yuk. Voor je eigen gezondheid, dus: niet doen. Een tussenoplossing is om je pot tussentijds meerdere malen even te openen (laten sissen). Maar ook dan bestaat de kans dat er lucht in de pot komt. Of je vergeet het compleet door je drukke agenda. Niet ideaal dus.
  3. Kun je de groenten dan niet gewoon onderdompelen? Jazeker, dat is altijd een goed idee. Maar de kleine belletjes CO2 duwen de groente omhoog. Als de pot niet goed gesloten is, komt de groente alsnog in contact met zuurstof. Eventueel kun je de groente verzwaren, en op die manier naar beneden geduwd houden. Daarmee heb je alleen nog steeds het probleem dat er vliegjes in het vocht komen, of het vocht verdampt als het buiten warm is

Kortom: voor wie fool proof wil fermenteren zonder dagelijks de fermenteerpotten te moeten checken, kiest voor een pot met waterslot. Ben je overtuigd? Klik dan -ook fool proof- op de grote groene knop hieronder en bestel meteen je eigen kimchi of zuurkoolpot (ook geschikt voor andere groenten).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.