Spitse Zuurkool

Spitse Zuurkool met dille en knoflook

 • ca 0,8 kg spitskool in fijne reepjes
 • 1,5 eetlepel citroensap
 • 0,5-1 eetlepel dilletoppen
 • 2 tenen knoflook, geraspt
 • 2% zout

In het voorjaar is spitskool een uitstekend alternatief voor ‘gewone’ witte kool. Spitskool is iets zachter van structuur en fermenteert daardoor sneller (korter). Serveer als rauwkostsalade bij de lunch. Lekker en lichtverteerbaar!

Meng alle ingrediënten in een mengkom. Weeg de inhoud van de kom en voeg 2% zout toe (dus 10 gram op een halve kilo). Volg verder de algemene instructies hieronder. Je zuurkool is na een week of 3 tot 8 klaar.

Aan de slag!

 1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en leg ze even apart.
 2. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
 3. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.
 4. Doe de ingrediënten in een grote kom en voeg het afgewogen zout toe.
 5. Knijp en kneus het koolmengsel met beide handen. De kool laat na een kleine 10 minuten vocht los. Kneed door totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
 6. Doe het koolmengsel met al het vocht beetje bij beetje in de RotPot.
 7. Duw het mengsel met je vuist steeds goed aan totdat alle lucht er tussenuit is en de kool onder zijn eigen vocht komt te staan. Spitskool heeft de neiging om te drijven. Snijd dan een bewaard koolblad op maat van de pot op de kool en duw die eveneens helemaal onder vocht (ook de randjes!). Als je te weinig vocht hebt en je groente niet goed ondergedompeld blijft, kan er gerust een scheut kraanwater bij. Eventueel kun je de kool verzwaren met een zakje steentjes of een zakje water met een schep zout erin. Gebruik food safe plastic, glas of aardewerk.
 8. Duw de deksel op de pot. Haal het rode dopje van het waterslot en vul het buisje tot halverwege de bollen met kraanwater.
 9. Duw het dopje er weer op en steek het waterslot ongeveer een centimeter door het gat in de deksel. Laat de kool 3 tot 8 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.  
 10. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Doe de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren.

Is de smaak perfect? Bewaar de zuurkool in de RotPot of in andere luchtdichte bakjes of zakjes in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: