Aan de slag!

 1. Snijd een kool van ca. 1 kg in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
 2. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.
 3. Doe de kool in een mengkom en voeg de krautmix in zijn geheel toe. Kneed de krautmix stevig door de kool. De kool laat na enkele minuten vocht los. Kneed totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
 4. Doe de gekruide kool met het vocht beetje bij beetje in de glazen weckpot. Duw het mengsel steeds goed aan totdat de kool onder zijn eigen vocht komt te staan en alle lucht er tussenuit is. Duw de deksel met het waterslot op de glazen pot.
 5. Haal het rode dopje van het waterslot en vul het buisje tot halverwege de bollen met kraanwater. Duw het dopje er weer op en steek het waterslot ongeveer een centimeter door het gat in de deksel.
 6. Laat de kool 6 tot 8 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.  
 7. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool tussentijds. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Draai de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren. Is de smaak perfect? Draai de schone deksel zonder waterslot op de pot en bewaar de zuurkool in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten. Door de koude temperatuur stopt het fermentatieproces en blijft de smaak zoals je hem het lekkerst vindt.   

En dan?

Serveer de zuurkool als rauwkostsalade, topping bij een stukje vlees of in een lekkere stamppot. Daarna gebruik je de RotPot voor je volgende experiment. Je kunt de RotPot ook gebruiken om andere groentes te fermenteren. Probeer het eens met rode kool of wortels. 

7 thoughts on “Aan de slag!

 1. Kan je met de rotpot voor kimchi ook fermenteren? Of heb je telkens een andere pot nodig? Ik ben mijn weg in deze processen nog aan het zoeken…

  Like

 2. Beste Marjorie, Leuk dat je wilt gaan fermenteren. Je kunt de RotPot met waterslot gebruiken voor alle groentefermentaties. Dus ook kimchi (ook dmv van fermentatie gemaakt!). RotPot Roomboter en Bubbels hebben een iets ander fermentatieproces en daarom zit er in die kits een kaasdoek ipv een waterslot. Maar je kunt ook dan je pot gebruiken met een (kaas)doek. Hopelijk kun je zo verder, veel succes! Groet, Sanne

  Like

 3. hoi ik heb nu 3 weken de kool in de pot met waterslot maar het water uit de pot is er bijna allemaal uit nu moet ik deze n u met gewoon water bijvullen?

  Like

  1. Beste Inge, gefeliciteerd, je hebt een springlevende, actief fermenterende kool! Je kunt de kool opnieuw aanduwen een een klein beetje water bijvullen. Is er veel vocht uit? Doe er dan nog een theelepeltje zout bij. Dan de deksel opnieuw sluiten. De volgende keer de pot iets minder vol doen helpt overstroming voorkomen. Verder is het vooral goed nieuws.

   Like

   1. Schimmel op de kool! Zes weken heeft de kool in de rotpot in de kartonnen doos gestaan. Na zes weken moet het proces voltooid zijn. Echter vlokken schimmel op de kool. Wat ging er verkeerd?

    Like

   2. Kun je een foto sturen? Soms heeft een kahm-gist vriendschap gesloten met de bacteriekolonie. Dat geeft witte vlokjes maar kan absoluut geen kwaad.

    Like

  2. Hoi Inge, het water is er niet uit, maar door de gasvorming is de kool omhoog geduwd, boven het vocht. Omdat het gas de nog aanwezige lucht al uit de pot heeft geduwd, kan dat geen kwaad. Het gas vormt een beschermend laagje en sluit de kool af van de lucht.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: